Dryneedling

Dryneedling

Er werd een interessante cursus dryneedling gegeven door Mieke Vlamynck (acupuncturiste-osteopate) bij I.C.Z.O. in het najaar van 2019. Deze cursus was enkel toegankelijk voor gediplomeerde acupuncturisten. Daar dryneedling niet in de 3-jarige opleiding acupunctuur wordt aangeboden vond ik het toch noodzakelijk om deze techniek aan te leren.

Dryneedling ook myofasciale acupunctuur genoemd wordt gebruikt om pijnklachten die door spierdysfuncties veroorzaakt worden te behandelen. Spieren  in dysfunctie kunnen aanleiding geven tot het ontstaan van triggerpoints. Deze triggerpoints veroorzaken pijn met een specifieke lokalisatie en een specifiek uitstralingspatroon.

De acupuncturist behandelt niet enkel de spieren en hun fasciae maar houdt ook rekening met eventuele onderliggende oorzaken. Het prikken van triggerpunten wordt dus gecombineerd met klassieke acupunctuurpunten. Hiervoor is een goede differentiaal diagnose nodig en dus ook een goede kennis van de traditionele Chinese geneeswijze. Er wordt altijd rekening gehouden met de algemene toestand van de patiënt.

 

 

Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.