IJsman Ötzi

De eerste aanwijzingen van het gebruik van acupunctuur zijn terug te vinden in de Italiaanse Alpen. In 1991 werd op een man zijn lichaam – liggende onder gletsjerijs en gemummificeerd doorheen het verloop van 5300 jaar – de tot op heden oudst vastgestelde tatoeages aangetroffen. Naar de man wordt sindsdien verwezen als de ijsman met de naam ‘Ötzi’.

 

Bij aantreffen van de man onder het ijs, stelde men vast dat 61 tatoeages waren aangebracht op zijn lichaam, verdeeld in 19 groepen van lijnen. Onderzoek op het lichaam van ‘Ötzi’, bracht aan het licht dat de tatoeages overeenstemmen met acupunctuurpunten. Blijkt dat deze werden gebruikt bij de diagnose of locatie van klachten.

 

Gebaseerd op de locatie van de tatoeages alsook op de ontdekte aandoeningen op basis van MRI-scan, stelde men vast dat de man therapeutisch behandeld is geweest voor fysieke aandoeningen van o.a artrose, discus hernia, arteriosclerose, galstenen, en borstpijnen (Journal of Cultural Heritage 16 (2015) 753-758, Samadelli et al).