Werkwijze

Volledig in overeenstemming met de methodiek van de traditionele Chinese geneeskunde worden – voorafgaand aan het klinisch onderzoek – enkele specifieke vragen gesteld met betrekking tot uw hoofdklacht, alsook algemene vragen over uw algemene gezondheid, levenswijze en voedingsgewoontes.

 

Er wordt eveneens gevraagd naar de ‘anamnese’ (medische voorgeschiedenis) die op basis van de Westerse geneeskunde werd vastgesteld. Daarom is het belangrijk om ook deze klinische onderzoekgegevens mee te delen bij uw bezoek aan mijn praktijk. U mag ook uw labo-resultaten, rx-foto’s, CT-scan, MRI, meebrengen.

 

Het klinisch onderzoek vindt plaats volgens de klassieke Chinese geneeswijze.

 

Op basis van pols-en tongobservatie wordt een energetische diagnose opgemaakt. Vervolgens wordt vastgesteld of de problematiek zich situeert op niveau van de ‘zangfu’ (organen) of op niveau van de spiermeridianen. Tot slot wordt een energetisch behandelplan opgesteld in samenspraak met de patiënt.

Lees meer

Afhankelijk van het behandelingsdoel kan er versterkend of sederend geprikt worden :

 

Versterkend

 

Indien er voedend geprikt moet worden (bijvoorbeeld bij vermoeidheid), mag het prikken geen pijn geven. Enkel bij het inbrengen van de naald door de huid kan soms een ‘prik’ gewaarwording aanwezig zijn, die niet als pijnlijk wordt ervaren.

 

Bij sommige acupunctuurpunten kan er een Qi-gevoel optreden (‘deqi’= ‘arrival qi’). Deze voelt soms aan als een licht stroomgevoel of zwaartegevoel.

 

 

Sederend

 

Door middel van de techniek ‘cooling the sky’ kan een exces in de meridiaan verminderd worden. Soms wordt deze techniek als licht pijnlijk aangevoeld. De pijn die kan optreden is slechts van korte duur. Deze techniek wordt o.a. toegepast bij het letsel ‘tenniselleboog’.